مشخصات مواد در یک چاپخانه افست کارخانه جعبه سازی

مشخصات مواد اولیه در یک چاپخانه افست

مهمترین مواد اولیه مصرفی در مجموعه فراهنر نوین به ترتیب مقوا، کاغذ، مرکب، چسب، سلفون، رول فویل و مهم ترین ملزومات مصرفی، پلیت ماشین چاپ (زینک)، قالب دایکات و طلاکوب می باشد.

کاغذ و مقوا

کاغذ و مقوا بیشترین حجم مالی مواد اولیه در چاپخانه را تشکیل می دهند، کیفیت این دو ماده نقش بسیار اساسی در زیبایی و استحکام جعبه بسته بندی در صنایع جعبه سازی یا پوستر چاپ شده و همچنین استهلاک ماشین آلات دارد. در سال های اخیر بهبود قابل توجهی در کیفیت مقوای تولید داخل  را شاهد بوده ایم ولی جهت برخی تولیدات بویژه در صنایع غذا و دارو الزام به استفاده از کاغذ و مقوای وارداتی وجود دارد.

در جدول ذیل مشخصات پرمصرف ترین انواع کاغذ و مقوای مورد استفاده مشاهده می شود:

ردیف

نوع کاغذ

اندازه

گرماژ

برند

واحد

1

کاغذ روزنامه

عرض 70

70

روسی ( نقره ای )

کیلو گرم

2

کاغذ روزنامه

عرض 100

80

روسی ( نقره ای )

کیلو گرم

3

کاغذ گلاسه

100*70

90

نویا

کیلو گرم

4

کاغذ گلاسه

100*70

128

نویا

کیلو گرم

5

کاغذ گلاسه

100*70

250

نویا

کیلو گرم

6

کاغذ گلاسه

100*70

300

نویا

کیلو گرم

7

کاغذ گلاسه

100*70

200

نویا

کیلو گرم

8

مقوای پشت طوسی

90*60

250

هندی

کیلو گرم

9

مقوای پشت طوسی

90*60

280

هندی

کیلو گرم

10

مقوای پشت طوسی

90*60

300

هندی

کیلو گرم

11

مقوای پشت طوسی

رول

180

هندی

کیلو گرم

12

مقوای پشت طوسی

90*60

350

هندی

کیلو گرم

13

مقوای پشت طوسی

90*60

230

هندی

کیلو گرم

14

مقوای پشت طوسی

100*70

300

اترک(اسمارت)

کیلو گرم

15

مقوای پشت طوسی

همه سایز

400

اترک (پرایم)

کیلو گرم

16

مقوای پشت طوسی

رول

140

کاسپین

کیلو گرم

17

ایندربرد

90*60

300

نینگبو

کیلو گرم

                        جدول شماره 1 – مشخصات کلی پرمصرف ترین انواع کاغذ و مقوا

مرکب در چاپ افست

مرکب ها یک ترکیب شیمیایی می باشند که بسته به فرآیند چاپ دارای خواص سیالی متفاوتی هستند که می توانند به صورت مایع، جامد و یا پودر باشند که این خاصیت سیالی آن ها بستگی به نوع  و مواد تشکیل دهنده مرکب ها دارد. مرکب در صنعت چاپ از 4 ماده اصلی تشکیل شده است که عبارتند از:

  • پیگمنت:پیگمنت از مواد اصلی در در تعیین رنگ مرکب ها هستند این دانه های رنگی با ترکیب با رزین وحلال ، بصورت مایع برروی سطح حرکت می کند و این رنگدانه های ساخته شده از ترکیبات آلی بر اثر حرارت و فشار ساختار شیمیایی مناسب خود را از دست می دهند و باید شرایط محیطی مناسبی را برای آن ها فراهم کرد.
  • رزین:  رزین ماده شیمیایی است که با ترکیب پیگمنت باعث حرکت روان آن روی سطح و نیز باعث چسبیدن آن به سطح تحت چاپ می شود.
  • حلال: حلال ها در مرکب مایع و یا ماده ای همانند آب، روغن ها، الکل و… هستند که ترکیب رزین و پیگمنت درون آن حل می شود و باعث رقیق شدن مرکب می شوند تا بتواند به سطح چاپ شونده انتقال پیدا کند.
  • مواد افزودنی: مواد افزودنی موادی همچون ضدکف‌ها، پرکننده ها و… هستند که هر کدام یک ویژگی خاصی را برای استفاده در مقاصد مختلف در چاپ اضافه می کنند.

فن آوری چاپ افست بر اساس تضاد روغن و آب به وجود آمده است. به دلیل داشتن غلظت بالا به مرکب های خمیری معروف هستند که حتما باید بر اساس ماشین چاپ این غلظت متغیر باشد.
برای مرکب افست ورقی غلظت برابر با ۵۵۰ تا ۵۰۰ پوآزو و برای مرکب های رول نسبت نوع ماشین و شیب منبع مرکب بین ۹۰ تا ۱۸۰ پوآز و متغیر می باشد. با توجه به فراوانی کاربرد مرکب چاپ افست تعدادی از ویژگی های این مرکب به اختصار توضیح داده می شود.

مرکب های افست (لیتوگرافی) برای چاپ روی سطوح صاف فرموله می شوند، از روی صفحات چاپی که نه سطوح تصویری برآمده و نه گود دارند. افست تنها فرآیند چاپی است که در آن مواد شیمیایی و دارویی نقش اصلی را ایفا می‌کند.

در سیستم های افست، مرکب باید از زینک بر روی لاستیک سیلندر (بلانکت) و سپس برروی کاغذ منتقل گردد. در طی این انتقال؛ ضخامت آن کاهش می یابد بنابراین مرکب باید از قدرت رنگ دهی بالایی برخوردار باشد. این قدرت رنگ دهی توسط رنگدانه تأمین می شود، پس هرچه مقدار رنگدانه داخل مرکب بیشتر باشد ، قدرت رنگدهی لایه نهایی مرکب که بر روی کاغذ منتقل می شود بیشتر است و نیز باید دارای خاصّیت سیال باشد بنابراین باید مقداری مایع سیال در مرکب موجود باشد تا رنگدانه ها در آن حرکت کنند.

این مایع باید از مواد روغنی جلادار باشد و هیچ یک از اجزای مرکب (رنگدانه و یا سیال) نباید با محلول حوضچه مخلوط شوند. این یکی از مهمترین ویژگی های مرکب افست است. این خاصّیت سبب می شود هنگامی که مرکب بر روی زینک منتقل می گردد به نواحی چاپ شونده ی خشک بچسبد و به نواحی چاپ نشونده نفوذ نکند.

مرکب چاپ افست باید از غلظت بالای رنگینی برخوردار باشد و نباید با آب مخلوط شود. افزایش دمای محیط و نیز هم زدن مرکب دراثر چرخش نوردهای ماشین چاپ افست غلظت مرکب راکاهش می دهد. هرچه خاصیت چسبندگی مرکب بیشتر باشد، دارای مقاومت بالای تقسیم شدن است وتقسیم آن توسط نوردها مشکل تراست. مرکب های چاپ افست را مرکب خمیری نیز می نامند. افزایش دما باعث کاهش غلظت وچسبندگی می شود ،اما هم زدن غلظت را کاهش و چسبندگی را افزایش می دهد.

در چاپ، چهار رنگ مرکب مورد استفاده قرار  میگیرد (زرد، ماژانتا، سایان، سیاه) برای انتقال صحیح رنگ ها در چاپ تر روی تر باید اولین مرکب دارای بالاترین چسبندگی و آخرین دارای کمترین چسبندگی باشد. مرکب ساز باید از نوبت چاپ هر رنگ آگاهی داشته باشد تا بتواند میزان چسبندگی آنها را درجه بندی کند یا بهترین بازدهی وکیفیت انتقال رنگ ها بدست آید

با استفاده از مرکب های یووی و فرایندهای خاص خشک شدن، می توان افکت های خاص مانند براقیت، برجستگی، سطح مخملی و شنی روی متریال چاپی ایجاد کرد. با توجه به ایجاد آپشن های خاص لازم در ماشین های چاپ مجموعه فراهنر برای انجام عملیات بالا، انتظار می رود این چاپخانه به شرکتی برای تولید بسته بندی های لوکس و درجه یک تبدیل شود.

از معروف ترین برندهای مرکب چاپ افست به موارد زیر می توان اشاره کرد: 

 فيلينت گروپ، سان کمیکال، کویوتو، یوپکس، آکوا، پلاس کلینتک، ویپی و مرکب ایران

چسب جهت استفاده در جعبه چسبان

  از با توجه به طراحی محصول و آپشن های ماشین از چسب سوپرشل و M مناسب که قادر به چسبانیدن لبه ها با استحکام  لازم به همدیگر باشد می توان استفاده کرد . سیلیکات سدیم یا هر چسب با درجه قلیایی بالایی را نبایستی برای لایه لبه چسب بکار برد .

 چسب مورد استفاده برای اتصال جعبه بایستی از مقاومت مناسب در مقابل رطوبت و شرایط آب و هوایی برخوردار باشد. اهمیت این موضوع بویژه در جعبه های مرتبط با صنایع غذا و دارو مشهود است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *